Fiecare lucru are frumusetea lui, insa nu oricine o vede. Confucius





joi, 13 ianuarie 2011

Dantela

Istoria dantelei se pare ca dateaza din sec. al XIII-lea si are radacini in Rusia. Aceasta senzuala creatie a fost mult mai cunoscuta in Italia, unde fabricantii din Venice, Milan si Genoa au gustat faima pentru modelele lor mai complicate. In Franta, dantela a fost introdusa de Catherine de Medicis. Incepand cu sec. al XVII-lea, tinutele oamenilor mai instariti au inceput a fi decorate cu dantela: partea de sus a pantofilor, manusi, gulere, camasi, cravate, dar totodata si tronurile, paturile, trasurile (imi amintesc de filmele gen capa si spada).
Inventatorul primei masini de fabricare a dantelei a fost John Heathcote - in sec.al XIX-lea - si astfel industria realizarii manuale a inceput sa se piarda.

Am obtinut cateva podoabe cu ajutorul unor bucati de dantela invechita de vreme, gandindu-ma ca trebuie sa-i dau neaparat viata, altfel ar fi zacut si-acum uitata intr-un sertar:

3 comentarii:

  1. Interesante informatii!O brosa si un colier la baza gatului??Da?Preferatul meu este colierul,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte dragalase!!Intr-adevar dantela le face deosebite si pline de charm...

    Kisses,

    Irina

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu pastrez cu atita drag bucatele de dantela liniara de la bunica si de la soacra...toate sunt lucrate integral cu mina !
    ce frumos ca si tu esti pasionata de dantelele vechi...
    Brosa este diafana ...un vis care aluneca prin perdeaua de dantela spre un colt de cer albastru....

    RăspundețiȘtergere